مصاحبه کاری
گام بعدی برای استخدام، مصاحبهی کاری است. مصاحبهی کاری یک جلسهی حضوری با کارفرمای بالقوه برای مذاکره حول ورود به کار است. طی مصاحبه، کارفرما نسخهای از تقاضای کار تکمیل شده توسط شما، خلاصهی سوابق کاری و نامهی همراه شما را در اختیار دارد. مصاحبه کننده ممکن است اطلاعاتی دربارهی این مدارک یا سایر موضوعات مربوط به کار از شما بپرسد:
- قبل از مصاحبهی کاری، خلاصه سوابق کاری خود را مرور کنید. نسبت به آنچه در خلاصه سوابق کاری خود درج کردهاید اشراف داشته باشید.
- مهارتهای مصاحبه را تمرین کنید. با دوستان یا خانوادهی خود در ارتباط با سوالات باز که نیازمند پاسخهای کامل و درست هستند، از قبیل «چرا میخواهید برای ما کار کنید؟» تمرین کنید. دربارهی مجموعهی مهارتهای خود و ارتباط آن با فرصت شغلی پیش رو صحبت کنید.
- دربارهی شرکت تحقیق کنید. با شناخت از شرکت، میتوانید به درستی دربارهی آن صحبت کنید. به سوالاتی که ممکن است دربارهی شرکت یا شغل مورد نظر از شما پرسیده شود فکر کنید.
- لباس مناسب بپوشید. تمیز و مرتب باشید و متناسب با شغل مورد نظر لباس بپوشید.
- همیشه تنها بروید. همراه یا دوست با خود نبرید.
- سر وقت برسید. بهتر است ۱۰-۱۵ دقیقه زودتر برسید تا بتوانید خودتان را مهیا کنید. هرگز دیر نکنید.
- ظاهر مطمئن و آرامی داشته باشید. تنش یا فشار را نشان ندهید. از جویدن آدامس یا نمایش سایر رفتارهای عصبی خودداری کنید.
- قبل از صحبت کردن، فکر کنید. قبل از اینکه شروع به صحبت کنید، اندکی صبر کنید تا افکار خود را سازماندهی کنید. از دستور زبان مناسب استفاده کنید و از زبان عامیانه بپرهیزید.
- به محیط توجه کنید. به جلو متمایل شوید و به دقت گوش کنید. مستقیماً به مصاحبهکننده نگاه کنید و تماس چشمی برقرار کنید.
- مشتاق باشید. به مصاحبهکننده نشان دهید که به شرکت و شغل مورد نظر علاقمند و مشتاق هستید.
- به دنبال سرنخها باشید. سرنخهای غیرکلامی مصاحبه کننده به شما نشان میدهندکه بیشتر حرف بزنید یا کمتر.
وقتی مصاحبه به پایان رسید، بابت زمانی که در اختیار شما قرار داده شده است، از مصاحبهکننده تشکر کنید و دست بدهید. با لبخند و گفتن جملاتی مثبت که نشان دهندهی علاقهی شما باشند از قبیل «منتظر تماس شما هستم» آنجا را ترک کنید.
آزمونها و گواهیهای الزامی
بعضی مشاغل نیازمند آزمونهای پیش از کار به عنوان روشی برای بررسی فرد متقاضی کار هستند. این کار به کسب و کارها اجازه میدهد تا متقاضیانی که ویژگیهای نامطلوب یا دانش محدود نسبت به حوزهی کاری دارند را حذف کنند. برای مثال، آزمونهای شخصیتی تعیین میکنند که آیا ویژگیهای رفتاری فرد متقاضی با محیط کاری سازگاری دارند. ممکن است آزمونهایی برای بررسی سطوح مهارتی در برنامههای خاص (از قبیل برنامههای واژهپرداز یا صفحه گسترده) برگزار شوند. سایر انواع آزمونها شامل آزمون اعتیاد و تناسب اندام میباشند.
بعضی مشاغل نیازمند این است که گواهینامههایی ارائه کنید. برای مثال، فعالیت در بورس اوراق بهادار تهران نیازمند داشتن گواهینامههای حرفهای بازار سرمایه است. ممکن است دریافت این مدارک و گواهینامهها چند ماه یا حتی چند سال به درازا بکشد. گاهی این گواهینامهها پیش از استخدام الزامی هستند و گاهی میتوان حین کار به این گواهینامهها دست یافت.
پیگیری
بعد از مصاحبه، باید پیگیری کنید. پیگیری شامل تماس با یک کارفرمای بالقوه پس از انجام مصاحبه اما پیش از استخدام است. این کار به کارفرما یادآوری میکند که شما مشتاق کار هستید. وقتی نامهی تشکر را مینویسید، آن را کوتاه و صریح بنویسید. اطمینان یابید که درست، دوستانه و حاوی پیام قدردانی باشد. اگر فاصلهی زمانی بین مصاحبه و استخدام کوتاه باشد، بهتر است تماس بگیرید یا حضوری به آنجا مراجعه کنید و پیگیری را انجام دهید. همچنین میتوانید رایانامهای به مصاحبهکننده با مضمون نامهی تشکر ارسال کنید.
سلسله مطالب “سواد مالی” را در وبلاگ گروه مالی و مدیریت سرمایهگذاری شریف دنبال نمایید.
نویسنده: “شاهین احمدی” دانشآموخته دانشگاه علامه طباطبایی