در چه دارایی سرمایهگذاری کنیم؟
وقتی میخواهیم دارایی رو برای سرمایهگذاری انتخاب کنیم، باید پیشبینی از پتانسیل بازدهی و میزان ریسک و همبستگی قیمتی این دارایی با دیگر گزینهها داشته باشیم، هرچه این تخمینها را حرفهایتر انجام دهیم، سودی که از سرمایهگذاری بدست میآوریم بیشتر خواهد بود.
برای انجام این کار استفاده از آمار و اطلاعات حرکات قیمتی داراییها در گذشته به عنوان نقطه شروع دید خوبی از پتانسیل بازدهی و نوسانات آن به ما میدهد. برای جهت دادن و استفاده عملی از نتایج بدست آمده، استفاده از تئوریهای اقتصادی با تحلیل و آنالیز شرایط روز شامل بررسی رفتار مصرفکنندگان، شرایط کسب و کارها، سیاستهای دولت و بانک مرکزی به ما کمک میکند نسبت به آینده تورم و نرخ بهره تخمینهای لازم را بدست بیاوریم که برای انتخاب انواع داراییها بسیار مهم هستند.
برای مثال اگر شرایط آینده رو محیطی با نرخ بهره واقعی پایین و تورمی پیشبینی کنیم (رشد واقعی اقتصادی از ظرفیت رشد آن بیشتر شود) در انتخاب داراییها برای سرمایهگذاری گزینه سپردهگذاری و اوراق با در آمد ثابت منتفی هستند و انواع کالاها مثل طلا و خودرو همچنین ملک و زمین که تورم رو به خود جذب میکنند یا سهام شرکتهایی که به دلیل ماهیت کالای تولیدی میتوانند افزایش قیمتها رو به مشتری منتقل کنند (مثلا کالای آنها کشش قیمتی پایینی داشته باشد)، مناسب خواهند بود.
در مقام عمل در انتخاب داراییها بحث افق سرمایهگذاری، میزان تحمل ریسک، نیاز به نقدینگی، بحثهای مالیاتی و … باید در سطح فردی و سازمانی مورد بررسی دقیق قرار گیرد. دسترسی به دادههای آماری و شاخصهای کلان اقتصادی مثل نرخهای بیکاری، رشد واقعی اقتصادی، میزان خرده فروشی، میزان تولیدات صنعتی، حجم نقدینگی، سطح اعتماد مصرفکنندگان و … برای استفاده در مدلهای اقتصادی و رسیدن به پیشبینیهای مربوطه، امری ضروری است که متاسفانه در کشور ما با چالشهای جدی مواجه است.
واقعیت این است که بحث مورد اشاره جزییات زیادی دارد که از حوصله این نوشتار خارج است و من سعی میکنم به تدریج با مثالهایی آن را توضیح دهم.