پرسشهایی درباره مدرک IFRs
- استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRs) چگونه بوجود آمدند؟
- وظیفه و کارکرد استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی چیست؟
- اهمیت استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی (IFRs) چیست؟
- IFRS چه موضوعاتی را شامل میشود؟
- مخاطبان و استفادهکنندگان از استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی چه کسانی هستند؟
- نحوه ثبتنام در آزمون Dip-IFR چگونه است؟
استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی (IFRs) به عنوان مقبولترین استاندارد بینالمللی حسابداری در کشورهای جهان به حساب میآید. اهمیت این استاندارد از آنجاست که میتوان آن را زبان واحدی برای بیان و تهیه گزارشهای مالی شرکتها دانست و از این طریق میتوان شرکتهای مختلف در سرتاسر جهان را با یک معیار مشخص مورد بررسی قرار داد. گروه مالی شریف در ادامه این مطلب به معرفی این استانداردها و در نهایت مدرک بینالمللی مرتبط با استانداردهای گزارشگری مالی که به آن دیپلم گزارشگری مالی (Dip-IFR) گفته میشود خواهد پرداخت.
استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی چگونه بوجود آمدند؟
استانداردهای بینالمللی حسابداری (IAS) توسط کمیته استانداردهای بینالمللی حسابداری (IASC) که در سال ۱۹۷۳ در انگلستان – لندن تأسیس شده است، تدوین شد که مورد پذیرش کشورهای استرالیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ژاپن، هلند، ایرلند، ایالات متحده آمریکا و بریتانیا قرار گرفت. با گسترش تجارت بینالمللی و تغییر در جریانهای اقتصادی و سرمایهگذاری نیاز به اجاد اصلاحات در این استانداردها محسوس بود و به همین دلیل کمیته استانداردهای بینالمللی حسابداری تصمیم گرفت تا تغییراتی را در این استانداردها اعمال کرده و راهی برای همسویی بیشتر آنهاد در همه کشورها پیدا کند.
بنایراین این کمیته در سال ۱۹۹۷ گروهی را موظف به تعریف استراتژی و استانداردهای جدید نمود که نتایج آن در سال ۱۹۹۸ منتشر و در نوامبر ۱۹۹۹ نهایی شد. این کمیته همچنین در سال ۲۰۰۱ به هیئت استانداردهای بینالمللی حسابداری (IASB) تغییر نام داد و استانداردهایی که تحت نظر این کمیته تدوین شده بود با نام استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRs) منتشر شد. در حال حاضر این استانداردها شامل ۱۷ استاندارد بینالمللی گزارشگری مالی و ۴۱ استاندارد بینالمللی حسابداری هستند که بعضی از آنها ملغی و بعضی دیگر هم جایگزین شدهاند. اجرای این استانداردها از اتحادیه اروپا شروع شد و به سرعت در بین کشورهای مختلف جهان نیز پذیرفته شد.
وظیفه و کارکرد استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی چیست؟
استاندارد گزارشگری مالی بینالمللی یا IFRS کوتاه شده عبارت International Financial Reporting Standards است و به مجموعه قوانینی گفته میشود که برای یکپارچگی و شفافسازی صورتهای مالی وضع شده و در مجامع بینالمللی حسابداری مورد قبول واقع شدهاند. IFRs در واقع یک ساختار مشخص حسابداری است که مطابق با آن اطلاعات مالی در هر شرکت و سازمان گزارش و تنظیم میشوند و در بیش از ۱۲۰ کشور دنیا مورد قبول واقع شده است.
استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRs)، این الزام را برای شرکتها و سازمانها ایجاد میکند که گزارشهای خود را با استفاده از یک چارچوب و ساختار واحد تبیین نمایند و از هرگونه تقلب و دستکاری در این گزارشها جلوگیری شده و همچنین مقایسه بین صورتهای مالی شرکتها را نیز بر اساس اینکه این صورتهای مالی دارای چارچوب و ساختار یکسانی بوده و از قوانین مشخصی برای تهیه آنها استفاده شده است ساده مینماید. هدف استاندارد IFRS، ایجاد یک زبان حسابداری مشترک است تا مطابق با آن صورتهای مالی بتوانند از انسجام و اعتبار بینالمللی برخوردار شوند.
اهمیت استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی (IFRs) چیست؟
IFRs کمک میکند تا شرکتها، سازمانها، افراد و سرمایهگذاران بتوانند تحلیل درستی از صورتهای مالی و وضعیت آن شرکت داشته باشند.
استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی (IFRs)، وضع شدند تا موجب ایجاد یک ساختار و چارچوب مشخص برای تهیه صورتهای مالی شرکتها شده و شفافیت را در بازارهای مالی افزایش دهند.
شرکتها به موجب استفاده از یک استاندارد واحد و مشخص و پذیرفته شده توسط جامعه جهانی مالی جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران پیدا میکنند.
شرکتهایی که از استاندارد گزارشگری مالی بینالمللی (IFRs) برای تهیه صورتهای مالی و گزارشهای مالی خود استفاده مینمایند به واسطه استفاده از یک چارچوب و ساختار مشخص در تهیه این صورتها و گزارشها از اعتبار بیشتری برای سرمایهگذاران و نهادهای قانونگذار برخوردار هستند.
استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی اساسا برای گزارشگری مالی شرکتها در تمام دنیا، به جز ایالات متحده، استفاده میشوند. در ایران هم استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRs) توسط سازمان حسابرسی ترجمه شده و برای استفاده مخاطبان در اختیار عموم قرار داده شده است و تمام شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس ایران نیز ملزم به تهیه صورتها و گزارشهای مالی خود مطابق با این استانداردها هستند.
IFRS چه موضوعاتی را شامل میشود؟
استانداردهای گزارشگری مالی بین المللی گستره بزرگی از حوزههای مربوط به حسابداری را در بر میگیرند. ابعاد مشخصی از روندهای تجاری هستند که استاندارد گزارشگری مالی بینالمللی (IFRs) در مورد آنها قوانین مشخص و لازمالاجرایی را وضع کرده است. IFRs بر نحوه گزارشگری اجزای ترازنامه، صورت سود و زیان جامع، صورت تغییرات در حقوق صاحبان سهام و صورت جریان نقدینگی نیز تاثیر میگذارد.
علاوه بر موارد مذکور که صورتهای مالی اصلی و پایه محسوب میشوند، یک شرکت باید خلاصهای از عملکرد و فعالیتهای حسابداری خود را هم ارائه نماید.
فهرست استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRs)
در ایران نیر بر اساس مصوبه سازمان بورس و اوراق بهادار، کلیه بانکها و موسسات اعتباری و شرکتهای بیمه ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار که دوره مالی آنها از تاریخ اول فروردین ماه ۹۵ و بعد از آن شروع میشود و تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران که دوره مالی آنها از ابتدای فروردین ماه ۹۵ و بعد از آن شروع میشود و سرمایه ثبت شده آنها ۱۰ هزار میلیارد ریال و بیشتر از آن است، ملزم به تهیه و ارائه دو مجموعه صورتهای مالی سالانه، بر اساس استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (حسابرسی شده) و استانداردهای حسابداری ایران (حسابرسی شده) هستند.
مخاطبان و استفادهکنندگان از استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی
کلیه مدیران و کارشناسان حسابداری و مالی:
- سازمانها و شرکتهای دولتی
- کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و بورس کالا و انرژی
- شرکتها و مؤسسات حسابرسی
- بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری
- شرکتهای سرمایهگذاری
- شرکتهای تأمین سرمایه
- شرکتهای کارگزاری
- شرکتهای بیمه و لیزینگ
- دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای حسابداری و مالی
- کلیه علاقهمندان به کسب مدرک معتبر بینالمللی
نحوه ثبتنام در آزمون Dip IFR
دیپلم استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی یا Dip-IFR از معتبرترین مدارک بینالمللی در شاخه حسابداری است که توسط انجمن حسابداران رسمی و خبره انگلستان ارائه میشود. آزمونهای آن در سال در ماههای خرداد (June) و آذر (December) برگزار میشود. برای ثبتنام در آزمون Dip-IFR باید مراحل زیر را انجام دهید:
ورود به سایت accaglobal.com
کلیک بر روی گزینه Qualification Our و بعد از آن انتخاب گزینه Qualifications Accountancy ACCA
پس از ورود به صفحه گفته شده، با تمامی مدارک و سطوحی که ACCA ارائه میدهد روبرو خواهید شد که یکی از این مدارک Dip-IFR است، بر روی Read more کلیک کنید.
بعد از ورود به صفحه جدید باید هر مرحله را مطالعه نموده و Next را بزنید تا در نهایت به صفحه زیر برسید:
در این صفحه بر روی کادر قرمز رنگ گوشه بالا سمت راست (Apply now) کلیک نموده و وارد مرحله ثبتنام خواهید شد. هزینه ثبتنام در این آزمون هماکنون ۴۵ پوند است و در ایران هم برگزار میشود.
نکته: مطابق با مطالب سایت ACCA، شرکت در آزمون Dip-IFR نیاز به داشتن ۳ سال سابقه کار دارد و برنامهریزی و مطالعه برای دریافت این مدرک توسط شاغلین مرتبط در حوزه مالی و حسابداری در حدود ۶ ماه زمان خواهد برد.
مزیتهای مدرک بینالمللی دیپلم استاندارد گزارشگری مالی Dip-IFR
- هزینه پایین ثبتنام نسبت به سایر مدارک بینالمللی
- برگزاری آزمون در ایران و عدم نیاز به صرف هزینه سفر برای شرکت در آزمون در مقایسه با سایر مدارک بینالمللی مالی و سرمایهگذاری
- مزیت رقابتی برای اشتغال با توجه به الزام سازمان بورس اوراق بهادار به بهروزرسانی صورتهای مالی شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و فرابورس مطابق با استاندارد گزارشگری مالی بینالمللی
- اختصاص مدتزمان کوتاهتر جهت مطالعه منابع با توجه به حجم کمتر منابع در مقایسه با منابع سایر مدارک