توضیحات
مقدمه
قراردادهای BOT (ساخت، بهرهبرداری و واگذاری) یکی از روشهایی است که در سالهای اخیر در جهت آزادسازی اقتصادی، جلب سرمایههای خارجی و دسترسی به تکنولوژی پیشرفته مورد توجه کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است. در این روش، ساخت و بهرهبرداری پروژه به مدت معینی توسط شرکتی که اصطلاحاً شرکت پروژه Project development company نام میگیرد، انجام شده و انتقال پروژه به کارفرما، پس از طی مدت معین و بعد از تحصیل درآمد لازم تحقق مییابد.
اصطلاح BOT برای تعریف مدل یا سیستمی به کار میرود که از سرمایه بخش خصوصی برای توسعه زیرساخت کشور، که به طور سنتی در انحصار بخش دولتی بوده است استفاده میشود. تأمین مالی پروژهای اساس رویکرد BOT است. یک پروژه BOT امتیازی است به بخش خصوصی برای ساخت و بهرهبرداری از تأسیسات زیربنایی معینی که در شرایط معمول دولت خود به ساخت و بهرهبرداری از آنها میپردازد. این تأسیسات میتواند شامل نیروگاهها، فرودگاهها، بزرگراههای عوارضی، تونلها، سیستمهای تصفیه فاضلاب و … باشد.
اصطلاح BOT عبارتی کلی است که اشاره به یک سیستم دارد و با تغییراتی در واژهها، این اصطلاح با مفاهیم مختلفی میتواند مورد استفاده قرار گیرد. زیر مجموعههای سیستم BOT به شرح زیر هستند:
- ساخت، تملک و بهره برداری – BOO
- ساخت، بهره برداری و تجدید امتیاز – BOR
- ساخت، تملک، بهره برداری و واگذاری – BOOT
- ساخت، اجاره یا رهن و واگذاری – BRT or BIT
- ساخت، واگذاری آنی – BT
- ساخت، واگذاری و بهره برداری – BTO
- طراحی، ساخت، تأمین مالی و بهره برداری – DBFO
- طراحی، احداث، مدیریت مالی و تأمین مالی – DCMF
- نوسازی، تملک، بهره برداری و واگذاری – MOT
- بازسازی، تملک و بهره برداری – ROO
- بازسازی، تملک و واگذاری – ROT
قراردادهای BOT در سالهای اخیر نقش روزافزونی در اجرای پروژههای صنعتی و زیربنایی مانند نفت و گاز، نیروگاهها، راههای عوارضی و تأمین آب و تصفیهخانهها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه پیدا کرده است. قراردادهای BOT بر این مبنا استوار است که بخش دولتی قادر نیست و یا تمایل ندارد منابع مالی لازم جهت اجرای یک طرح اقتصادی و یا یک پروژه زیربنایی را تأمین نماید و آن را توسط بخش دولتی اجرا و مورد بهرهبرداری قرار دهد.
قراردادهای BOT به دولت امکان میدهد که بتواند منابع مالی، مدیریت و تواناییهای بخش خصوصی داخلی و خارجی را به سمت پروژههای زیربنایی سوق دهد. در دوره قراردادهای BOT با بررسی ابعاد گوناگون این روش سعی بر آن خواهد بود تا شرکتکنندگان با روشهای تأمین مالی پروژهای و سیستمهای اجرای پروژهها آشنا شده و علاوه بر آن مهمترین نکات قراردادهای BOT از جمله ساختارهای تأمین مالی، مراحل اجرا، مدیریت ریسک و نحوه تنظیم موافقتنامه را فراگیرند.
اهداف
شناخت ویژگیهای روش تأمین مالی پروژهای
آموزش مدیریت و راهبری پروژههای BOT
آشنایی با روشهای تأمین مالی Project Finance
آشنایی با ساختار و مدیریت قراردادهای BOT
مخاطبان
- مدیران و کارشناسان شرکتهای فعال در پروژههای عمرانی، زیرساختی و بینالمللی
- مدیران و کارشناسان برنامه و بودجه وزارتخانهها، سازمانها و نهادهای دولتی
- کارشناسان قراردادهای کارفرمایی و پیمانکاران
- کارشناسان حوزه تأمین مالی نهادهای مالی
- محققان و علاقهمندان به مباحث تأمین مالی و مدیریت پروژه
سرفصلها
- معرفی روشهای تامین مالی پروژهای Project Finance
- معرفی سیستمهای اجرای پروژهها Delivery System
- معرفی مفاهیم و ساختارهای تامین مالی BOT
- مراحل اجرای پروژههای BOT
- مدیریت ریسک در پروژههای BOT
- مدیریت بسته قراردادی در پروژههای BOT
- تنظیم موافقتنامه BOT
- راهبری مناقصه و انتخاب توسعه دهنده BOT
مدرس دوره
دکتر گرشاسب خزائنی
دکترای مهندسی عمران از دانشگاه علم و صنعت ایران
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و بنیاد ملی نخبگان
مدیرعامل شرکت بانیان گستر ونداد
مترجم کتاب پیکره دانش مشارکت عمومی-خصوصی (The PPP Certification Guide)
مترجم کتاب راهنمای قراردادهای ساخت، بهرهبرداری، انتقال (BOT) / نوشته: سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد (UNIDO)
پرسش و پاسخ
قرارداد BOT چیست؟
قراردادهای ساخت، بهرهبرداری و واگذاری ( قرارداد BOT ) یکی از روشهایی است که در سالهای اخیر در جهت آزادسازی اقتصادی، جلب سرمایههای خارجی و دسترسی به تکنولوژی پیشرفته مورد توجه کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است. در این روش، ساخت و بهرهبرداری پروژه به مدت معینی توسط شرکتی که اصطلاحاً شرکت پروژه Project development company نام میگیرد، انجام شده و انتقال پروژه به کارفرما، پس از طی مدت معین و بعد از تحصیل درآمد لازم تحقق مییابد.
انواع قرارداد BOT
در سالهای اخیر نقش روزافزونی در اجرای پروژههای صنعتی و زیربنایی مانند نفت و گاز، نیروگاهها، راههای عوارضی و تامین آب و تصفیهخانهها در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه پیدا کرده است. بی. او. تی بر این مبنا استوار است که بخش دولتی قادر نیست و یا تمایل ندارد منابع مالی لازم جهت اجرای یک طرح اقتصادی و یا یک پروژه زیربنایی را تامین نماید و آن را توسط بخش دولتی اجرا و مورد بهرهبرداری قرار دهد.
پروژههای BOT در ایران
به دولت امکان میدهد که بتواند منابع مالی، مدیریت و تواناییهای بخش خصوصی داخلی و خارجی را به سمت پروژههای زیربنایی سوق دهد.
در دوره قراردادهای BOT با بررسی ابعاد گوناگون این روش سعی بر آن خواهد بود تا شرکتکنندگان با روشهای تامین مالی پروژهای و سیستمهای اجرای پروژهها آشنا شده و علاوه بر آن مهمترین نکات قراردادهای BOT از جمله ساختارهای تامین مالی، مراحل اجرا، مدیریت ریسک و نحوه تنظیم موافقتنامه را فراگیرند.
در این دوره جزوه مدرس و کتاب قراردادهای BOT به عنوان منبع آموزشی مورد استفاده قرار میگیرند که در آن علاوه بر ارائه مطالب کاربردی مثالهایی عملی و به روز از شرکتهای مختلف نیز بررسی میگردد.
پس از گذراندن این دوره شرکتکنندگان با روشهای تامین مالی پروژه آشنا شده و با ساختار و مدیریت قراردادهای BOT ( قرارداد بی او تی ) آشنا میشوند.
ویژگیهای دورههای آنلاین گروه مالی شریف
استفاده از پلتفرم کاربردی Adobe Connect
امکان دسترسی و مشاهده آنلاین فیلمِ دوره تا ۱۰ روز پس از پایان دوره
پشتیبانی کامل برگزاری و محتوای آموزشی دوره از طریق تشکیل گروه در شبکههای اجتماعی
امکان مشارکت و طرح سوال توسط شرکتکنندگان در کلاسهای آنلاین بصورت صوت و متن
امکان پرسش و پاسخ و رفع اشکال پس از کلاس در گروه تشکیل شده در شبکههای اجتماعی
اعطای گواهینامه معتبر
عضویت در باشگاه مشتریان گروه مالی شریف و استفاده از مزایای آن
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.