کنفرانس به صورت برنامهای دو روزه در نظر گرفته شده است که در صبح روز اول سخنرانان کلیدی به تبیین ابعاد و رویکردهای کلی توسعه نظام تأمین مالی و سرمایهگذاری در ایران خواهند پرداخت، و در بعد از ظهر روز اول، نشست تخصصی «توسعه تکنولوژیهای مالی FinTech» برگزار میگردد.
روز دوم نیز به برگزاری چندین عنوان کارگاه آموزشی مرتبط با مسائل روز تأمین مالی و سرمایهگذاری در کشور اختصاص خواهد داشت. در جدول زیر ساختار برنامه هشتمین “کنفرانس توسعه نظام تأمین مالی و مدیریت سرمایهگذاری در ایران” آورده شده است:
توسعه تکنولوژیهای مالی Fintech
معرفی مختصر فینتک:
گسترش فناوریهای نوین ارتباطی، تمامی ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده است. حوزه اقتصاد نیز از این قاعده مستثنی نیست. اصطلاحاتی چون پول مجازی، بانکهای بدون شعبه و چندین اصطلاح نوین دیگر در همین زمینه نمایانگر پدیدار شدن صنعت رو به تکاملی است که این روزها آن را با نام فینتک میشناسیم. فینتک؛ اصطلاحی است که از ترکیب دو مفهوم finance و Technology ایجاد شده و به کاربرد تکنولوژی و مدلهای کسب و کار نوآورانه در عرصه خدمات و سرویسهای مالی گفته میشود. شرکتهای فینتک در واقع استارتآپهایی هستند که سیستمهای مالی فعلی را که کمتر با نرمافزار سر و کار دارند، به چالش طلبیده است. فینتکها میخواهند تعاریف جدیدی از نحوه صرفهجویی، پسانداز، وام گرفتن، سرمایهگذاری، انتقال پول، خرج کردن و محافظت از پول ارائه دهند. آنها استارتآپها و شرکتهای نوپایی هستند که به کمک فناوریهای جدید و با استفاده از اینترنت، کلیه خدمات و مسائل مربوط به حوزههای مالی و یا سرویسهای مالی را در عین حفظ امنیت و کیفیت خدمات، با سرعت و هزینه کمتر انجام میدهند. موضوعات داغ این صنعت شامل دادههای عظیم، پیشبینی و تحلیل، پرداخت، مدیریت ریسک، امنیت، شبکههای اجتماعی، زیرساختهای مبتنی بر رایانش ابری، سرمایهگذاری گروهی و تسهیلات بدون عامل و … میشود.
در دهه اخیر، فینتکها و استارتآپهای فعال در حوزه مالی به دلیل بالا رفتن میزان داد و ستدها و توجه ویژه به مسائل مالی با گسترش فوقالعادهای همراه بودهاند. این رشد از ۹۳۰ میلیون دلار در سال ۲۰۰۸ به رقم ۱۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ رسیده است. شرکتهای بزرگ بیشماری در دنیای امروز مشغول ارائه خدمات مرتبط با حوزههای مالی میباشند که حاصل فعالیت آنها ایجاد اشتغال، آسانسازی مبادلات مالی، صرفهجویی در زمان رسیدگی با مسایل مالی و شفافسازی مالی بوده است.
تقریبا تمامی موسسات مالی جهان و بسیاری از شرکتهای بزرگ در حال ورود به این حوزه هستند تا با حمایت از کسب و کارهای نوپای این حوزه، راه ورود خود به بخشهایی نظیر تلفنهای همراه، پردازش ابری، امنیت و رگولاتوری را تسهیل کنند. نرخ رشد شرکتهای حوزه فینتک سالانه ۲۶ درصد بوده و در حال افزایش است و بنابر برآوردها تا سال ۲۰۱۸ پیشبینی میشود، هشت میلیارد دلار سرمایهگذاری تنها از طریق بانکها در این حوزه صورت پذیرد.
نظام مالی کشور نیز نه تنها در این مقوله نمیتواند بیتفاوت باشد بلکه ضرورت دارد تلاش کند خود را با تغییرات روزافزون این حوزه هماهنگ و طرحی برای تعامل با آثار این تحولات و پدیدههای ناشی از آن داشته باشد.
درحال حاضر در کشور قوانین خاصی برای فعالیت فینتکها تعریف نشده است و به همین دلیل ایجاد و توسعه فعالیت توسط این گونه شرکتها خالی از اشکال و ریسک عدم امکان فعالیت نیست اما با این حال این پدیدههای مالی به سرعت در حال رشد و تکثیر هستند و با فرصتها و مزیتهای فراوانی که ایجاد میکنند، در حال تغییر دادن بسیاری از روندهای سنتی هستند.
در همین راستا تلاش برای سرمایهگذاری در حوزه فینتک از چند سال قبل توسط برخی شرکتها آغاز شده است استارتآپهای فینتکی در کشور شکل گرفته و رشد کردهاند اما به دلیل عدم انتشار میزان سرمایهگذاری و یا حتی انعکاس تلاشهای انجام شده در این زمینه در کشور نمیتوان به آمار صحیح و دقیقی در مورد سرمایهگذاریهای انجام شده در فینتک در کشور اشاره کرد. آنچه میتوان اظهار کرد، این است که فاصله تا شکوفا شدن ظرفیت واقعی فینتکها در اقتصاد ایران، بسیار زیاد است.
از این رو گروه مالی و مدیریت سرمایهگذاری شریف در ادامه تلاشهای خود در توسعه موضوعات روز حوزه مالی تصمیم به برگزاری یک نشست تخصصی با موضوع “توسعه تکنولوژیهای مالی، الزامات و چالشها” در هشتمین کنفرانس توسعه نظام تامین مالی گرفت.
هدف از این نشست به بررسی زمینههای فعالیت فینتکها در ایران، چالشهای پیشرو و برنامهریزیهای مورد نیاز در این حوزه، با حضور نخبگان هر دو حوزه تکنولوژی و مالی است.
محورهای نشست تخصصی:
- فینتک الزامات، چالشها و فرصتهای پیش رو
- روند و چشمانداز فینتکها در ایران و جهان
- توانمندیهای فنی موجود در راستای توسعه فعالیتهای فینتک
- تامین مالی و نقش فینتکها در آن
- ابعاد حقوقی، مقرراتی و نظارتی
مخاطبان نشست تخصصی:
- مدیران و کارشناسان شرکتهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات
- مدیران و کارشناسان بانکها و موسسات مالی و اعتباری
- مدیران و کارشناسان شتابدهندهها، شرکتها و صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر
- مدیران و کارشناسان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
- مدیران و کارشناسان مراکز رشد دانشگاهی و پارکهای علم و فناوری
- مدیران و کارشناسان شرکتهای بیمهای
- مدیران و کارشناسان نهادهای مالی مانند تامین سرمایهها و …
- سرمایهگذاران خصوصی و دولتی
- مشاوران کارآفرینی و مدیریت