چرا وجود سجام ضرورت دارد؟

چرا وجود سجام ضرورت دارد؟

سجام یا «سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان» از بهار سال ۹۷ برای سرمایه­‌گذاران الزامی شد؛ چه برای سرمایه‌­گذاران قدیمی و چه افرادی که به تازگی قصد ورود به بازار سرمایه داشتند. اما این سامانه جدید با چه هدفی ایجاد شد؟ ممکن است اولین پاسخی که به ذهن می­‌رسد این باشد که هنگام گرفتن کد بورسی، هر کارگزاری اطلاعات را به صورت کامل از مشتری دریافت می‌­کند و نیازی به ثبت موازی نیست! با مرور این مقاله به دلایل اهمیت سجام پی می‌­بریم.

جلوگیری از اتلاف وقت

قبل از سامانه سجام، چنانچه سرمایه‌گذاری از کارگزاری خود رضایت نداشت می‌بایست به کارگزاری دیگری مراجعه کرده و تمامی روندهای قبلی را دوباره تکرار کند اما ثبت اطلاعات شخصی، بانکی و … در یک سامانه باعث می‌­شد که از اتلاف هزینه و زمان جلوگیری شود.

تسهیل دریافت سود مجامع

دریافت سود سالانه سهام یکی از دغدغه‌های اصلی سهامداران بورس است. اگر کسی چند سالی در بورس سابقه فعالیت داشته باشد حتماً از شرکت‌های مختلف مبلغی را به عنوان سود مجامع سهام‌های مختلف طلبکار است اما به علت ناچیز بودنِ مبلغ، برایش صرف نمی‌کند که پیگیر مطالبات خود باشد. اما در سجام قرار است تمامی سودها از تمامی شرکت‌ها مستقیم به حساب سرمایه­‌گذاران واریز شود. تا کنون برخی از شرکت‌­ها از جمله پتروشیمی آریا ساسول سود خود را از طریق سجام واریز کرده­‌اند.

تسریع اصلاح اطلاعات

تا قبل از راه‌اندازی سامانه سجام، اگر شخصی قصد تغییر اطلاعات و مشخصات فردی خود از جمله آدرس محل سکونت، شماره حساب و … را در یک کارگزاری داشت، مجبود به سازمان‌های مختلفی (صندوق سرمایه‌گذاری و کارگزاری‌ها) مراجعه کند. این مسئله وقت زیادی را از سرمایه‌گذاران می‌­گرفت.

با راه‌اندازی سامانه سجام این مشکل برطرف شده است. چنانچه شخصی قصد تغییر اطلاعات خود را داشته باشد، می‌­تواند به راحتی با مراجعه به سایت www.sejam.ir  طلاعات خود را تغییر دهد.

ضرورت سجام | گروه مالی شریف | چرا وجود سجام ضرورت دارد؟

دستیابی به انواع خدمات بازار سرمایه از جمله تغییر کارگزار ناظر

در ابتدا به تعریف کوتاهی از کارگزاری ناظر می‌پردازیم. دارایی سهامداران برای هر کدام از نمادهای معاملاتی زیر نظر یک کارگزار قرار دارد. به این کارگزار، کارگزار ناظر گفته می‌شود. به عبارت دیگر، سهامداران، دارایی خود را در هر نماد معاملاتی، تنها از طریق کارگزار ناظر خود در آن نماد معاملاتی می­‌توانند به فروش برسانند. مثلا اینگونه نیست که شما نماد «شصفها» را از کارگزار “الف” خریداری نمایید و این سهام را از طریق کارگزاری “ب” به فروش برسانید.

با راه‌اندازی سامانه سجام، انجام این فرآیند به راحتی و بدون مراجعه حضوری امکانپذیر بوده و شخص سرمایه­‌گذار می‌­تواند تنها با انجام چند عملیات ساده در این سامانه، اقدامات لازم برای انتقال سهام به کارگزاری مدنظر خود را انجام دهد.

به طور خلاصه می‌­توان گفت تنها با یک بار ثبت‌نام کردن در سامانه سجام، از این پس قادر خواهید بود: به تمامی سرویس­‌های بازار سرمایه دسترسی داشته باشید؛ در هیچ‌یک از مراجعات خود به نهادهای مالی اعم از کارگزاری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری،شرکت‌های تأمین سرمایه و … نیاز به احراز هویت مجدد نخواهید داشت؛ ارسال تمامی اسناد، مدارک، اعلان، اخطارها، مکاتبات و مراسلات بر اساس اطلاعات ارتباطی ارائه شده از سوی شما در سامانه سجام انجام می‌گیرد. می‌­توانید تغییر اطلاعات ارتباطی خود از جمله نشانی محل سکونت و اقامتگاه خود را مستقیماً اعمال نمایید. پرداخت کلیه مطالبات و عایدی نقدی شما در بازار سرمایه به شماره حساب اعلامی متعلق به شما در سامانه سجام واریز خواهد شد و نیز شماره حسابتان را هر زمان که تمایل داشتید تغییر دهید.

سامانه دارا

درگاه دارا یا درگاه الکترونیکی سهام داران شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، قابلیت جدیدی است که با برقراری ارتباط با سامانه سجام توانسته گام جدیدی در ارائه خدمات الکترونیکی بردارد. درگاه دارا توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ارائه در راستای حفظ شفافیت و اطلاع‌رسانی دقیق به سهامداران ارائه شده است.

جهت دسترسی به درگاه الکترونیکی سهامداران می‌توانید به دو شیوه مراجعه به آدرس درگاه دارا و اپلیکیشن‌های تحت سیستم عامل اندروید و iOS اقدام کنید.

قابلیت‌­های کلیدی درگاه الکترونیکی سهامدران (دارا)

  • امکان مشاهده وضعیت سبد دارایی سهامداران به تفکیک نام و نماد، تعداد، قیمت و ارزش آن، درصد هر دارایی از سبد و کارگزار ناظر؛
  • امکان دریافت برخط گواهی سهام به تفکیک هر نماد و کارگزاری؛
  • امکان مشاهده گردش معاملات به تفکیک کارگزاری و نوع سیستم معاملاتی؛
  • امکان مشاهده تاریخ مجامع به تفکیک نماد، نوع مجمع و تاریخ برگزاری؛
  • امکان مشاهده اطلاعیه‌های صادر شده از سوی ناشران بازار در نمادهایی که دارای، دارایی هستید؛
  • قابلیت مشاهده علت ممنوع از معامله شدن سهامدار یا نماد معاملاتی؛
  • امکان مشاهده وضعیت بازار بورس، فرابورس، اوراق مشتقه و بدهی به تفکیک تاریخ؛
  • امکان دسترسی مستقیم به پروفایل اطلاعات ثبت شده در سامانه سجام.
, , , , , , , , , , , , ,
نوشتهٔ پیشین
سهامدار عمده کیست؟
نوشتهٔ بعدی
سیر تا پیاز مدارک و گواهینامه‌های بورس

سایر مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست